Εκδήλωση με την κ. Αννα Διαμαντοπούλου

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 13/01/2011

 


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS) ημερίδα με θέμα «Η σχέση της έρευνας και της εκπαίδευσης με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη – Προτάσεις για το μέλλον», που συνδιοργάνωσαν η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ).   


Η συζήτηση εξελίχθηκε σε εξαιρετικά γόνιμο διάλογο για τα θέματα που αφορούν την έρευνα, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Η  Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Διαμαντοπούλου που μίλησε στην εκδήλωση, υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση θα γίνουν άμεσα και θα είναι ριζικές, ενώ ανακοίνωσε την αξιολόγηση των ερευνητικών προγραμμάτων των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ από εξειδικευμένους καθηγητές και επιστήμονες ελληνικής καταγωγής που εργάζονται σε φημισμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Τόνισε ότι το Υπουργείο θα βρεθεί συμπαραστάτης στην προώθηση συνεργασιών και προγραμμάτων μεταξύ ερευνητικών και επιχειρηματικών φορέων, εφόσον αυτοί προωθούν την ανάπτυξη της χώρας και αναφέρθηκε, σαν παράδειγμα, στη χρηματοδότηση ενεργειών τύπου «Clusters».


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ξυνίδης τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει την απαιτούμενη κρίσιμη μάζα επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, ώστε να εξελιχθεί σε εθνικό κέντρο έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας. 


Ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσος Τζήκας, και ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Γιώργος Γιαννόπουλος, επεσήμαναν την αδήριτη ανάγκη για τη διασύνδεση των ερευνητικών ινστιτούτων με τις επιχειρήσεις και τον παραγωγικό ιστό της χώρας και αναφέρθηκαν σε πρακτικά παραδείγματα που η συνεργασία αυτή προωθείται ήδη στην πράξη.


Στην εκδήλωση εκτός των παραπάνω μίλησαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος, οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών,  Γιάννης Μπουτάρης και Σίμος Δανιηλίδης, οι Πρυτάνεις του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Μυλόπουλος και Γιάννης Xατζηδημητρίου, ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παύλος Kαρακολτσίδης, ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Λακασάς, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Χρήστος Γεωργίου, το μέλος του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης και οι υποψήφιοι Διδάκτορες του ΑΠΘ βραβευμένοι σε διεθνείς διακρίσεις Φανή Τζήμα και Κυριάκος Χατζηδημητρίου.  

ΔΕΘ ΔΕΘ
ΔΕΘ