Δελτίο Τύπου | 14th SEEIIST Steering Committee Meetings

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 29/03/2022

Συνέδριο «SOUTH EASTERN EUROPEAN INITIATIVE FOR CANCER RESEARCH & THERAPY WITH IONES

 

14th SEEIIST Steering Committee Meetings στη Θεσσαλονίκη

από τις 4 έως τις 6 Απριλίου 2022

 

Τριήμερο συνέδριο με θέμα: «The SE European Initiative for Cancer Research and Therapy with Iones – 14th SEEIIST Steering Committee Meetings» διοργανώνει από τις 4 έως τις 6 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τις δύο πρώτες ημέρες, στις 4 και 5 Απριλίου, το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και την τρίτη ημέρα, 6 Απριλίου, στην αίθουσα «Μάρκος Δούφος» της Technopolis ICT Business Park.

 

Το SEEIIST (South Eastern European International Institute for Sustainable Technologies) είναι μια διακρατική πρωτοβουλία η οποία στηρίζεται σε τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο CERN. Αφορά δε στη δημιουργία σε μία από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενός νέου Κέντρου Έρευνας για τη Θεραπεία του Καρκίνου που θα στηρίζεται στη μέθοδο της ακτινοβολίας καρκινικών όγκων με πρωτόνια και βαρέα ιόντα (Αδρονική Θεραπεία). Η θεραπεία με δέσμες ιόντων μπορεί να στοχεύει στη ριζική αντιμετώπιση των καρκινικών όγκων με μεγαλύτερη ακρίβεια από την συμβατική ακτινοθεραπεία, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους παρακείμενους υγιείς ιστούς. 

 

Η Ελλάδα από το 2021 έγινε μέλος αυτής της διακρατικής πρωτοβουλίας με συντονισμένη προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, η οποία μάλιστα προτείνει να διεκδικήσει η χώρα μας την εγκατάσταση αυτού του νέου ερευνητικού και θεραπευτικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

 

Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν υπέγραψε στη Γενεύη ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με το CERN, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των τεχνολογιών του στην Ελλάδα με σκοπό τη χρήση τους από νέες επιχειρήσεις (startups) και ευρύτερα από την κοινωνία.

 

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των 10 χωρών μελών του SEEIIST, ενώ τη συνάντηση της πρώτης ημέρας θα χαιρετήσουν ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, Τάσος Τζήκας, ο Πρόεδρος του SEEIIST,  Καθηγητής Leandar Litov, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας. Το συνέδριο θα οργανωθεί υβριδικά (με φυσική παρουσία και διαδικτυακά) και περιλαμβάνει αναλυτικά:

 

• Ανοιχτή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής Δευτέρα 4/4  9.30-12.30

• Κλειστή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής

• Συνάντηση Ομάδας Εργασίας για την Επιλογή Τοποθεσιών

• Συνάντηση Ομάδας Εργασίας για τo Νομικό Πλαίσιο

• Επιτόπιες επισκέψεις σε Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και Tεχνόπολη Θεσσαλονίκης.

 

Μετά τις συναντήσεις, το απόγευμα της 6ης Απριλίου θα ακολουθήσει διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης για τις ακαδημαϊκές, επιστημονικές και ιατρικές κοινότητες με αντικείμενο «SEEIIST facility for cancer research and therapy with ion» και οικοδεσπότη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Πληροφορίες: https://seeiist.eu/

 

Ζωντανή μετάδοση από το Link:  https://www.livemedia.gr/14seeiist

 

 

 

 

 

Technopolis ICT Business Park