Η εταιρία της Θεσσαλονίκης που υποστηρίζει την Ευρωπαική Έρευνα

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 15/09/2020

Ερευνητές από όλη την Ευρώπη εμπιστεύονται τη Vilabs για να βρουν χρηματοδότηση και να βγάλουν το ερευνητικό έργο τους έξω από το εργαστήριο.

 

Φέρνει κοντά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη και τα βοηθά να υποστηρίξουν χρηματοδοτικά το ερευνητικό τους έργο και να το βγάλουν έξω από τα εργαστήριά τους. Ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία και την Αυστρία μέχρι τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία την εμπιστεύονται ως ένα εφαλτήριο καινοτομίας, που θα τους δώσει την ώθηση για να εξελίξουν την έρευνά τους, να διεκδικήσουν χρηματοδότηση και να υλοποιήσουν έργα που θα καταλήξουν στην αγορά με μάλιστα με κοινωνικό αποτύπωμα. Η Vilabs, μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, που έχει την έδρα της στην Τεχνόπολη, δίνει τα φώτα της στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, έχοντας εξειδίκευση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας και στις εφαρμογές τους. Μάλιστα, μέσα σε εννέα χρόνια από την ίδρυσή της έχει καταφέρει να γίνει πολύτιμος σύμβουλος στην ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και διαθέτει πλέον γραφεία στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Βέλγιο.

 

Η Vilabs εκπαιδεύει, μεταξύ άλλων, ευρωπαϊκές start ups στο πώς να επεκταθούν στις ξένες αγορές και γίνεται ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια κρίσιμη μάζα ώστε να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Πέρα δε από την υποστήριξη αυτή υλοποιεί σε πολλές περιπτώσεις και τα ίδια τα έργα.

 

Πίσω από τη Vilabs βρίσκονται ο Απόστολος Βόντας και η Βασιλική Μουμτζή, δύο πρώην συνάδερφοι στην Altec και άνθρωποι της πληροφορικής, που διαπίστωσαν ένα κενό στο κομμάτι της έρευνας, το οποίο ήρθαν να καλύψουν με τις υπηρεσίες τους.

 

«Γέφυρα» μεταξύ έρευνας και αγοράς

 

Η ViLabs επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της σύλληψης της ιδέας και της μετουσίωσης της σε ένα προϊόν ή υπηρεσία. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει τους νέους επιστήμονες και τους ερευνητές, ώστε να υλοποιήσουν το όραμά τους και να κάνουν την ιδέα τους πράξη. Άλλωστε, με σημαντική εμπειρία στην παρακολούθηση και βελτιστοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και στην ανάδειξη και προώθηση λογισμικών εφαρμογών, κάνει αυτό που μοιάζει «βουνό» για κάποιον που δεν έχει επαφή με αυτές τις διαδικασίες απλή υπόθεση.

 

Η Vilabs με βάση τον χαρακτήρα του κάθε ερευνητικού έργου εντοπίζει πού υπάρχει χρηματοδότηση για την έρευνα ενός πανεπιστημίου ή ερευνητικού ιδρύματος, είτε αυτή είναι βασική είτε εφαρμοσμένη και το διασυνδέει με άλλους οργανισμούς –από πανεπιστήμια και ερευνητικά εργαστήρια μέχρι φορείς του δημοσίου- προκειμένου να δημιουργήσουν μαζί ένα consortium 10-20 εταίρων που θα διεκδικήσει στη συνέχεια τη χρηματοδότηση.

 

Επίσης η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία έχει εξειδίκευση και στα θέματα ισότητας των φύλων, βοηθώντας πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς και ερευνητικές ομάδες να αλλάξουν την οπτική τους απέναντι στο ευαίσθητο αυτό πεδίο. Μάλιστα, αυτό τον καιρό σχεδιάζει μια υπηρεσία Gender Equality, που θα αφορά μια μέθοδο και συγκεκριμένα εργαλεία για τα πανεπιστήμια, ώστε να εναρμονιστούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ισότητα των φύλων και να μην παραμελούν τη διάσταση του φύλου στην επιστημονική έρευνα, η οποία συχνά παραγκωνίζεται, με συνέπεια η έρευνα να αποκτά μεροληπτική προσέγγιση.

 

Παράλληλα, η Vilabs, έχοντας τρέξει ένα πρόγραμμα για startups στην Ευρώπη, το startup lighthouse, για το οποίο έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σχεδιάζει να το φέρει και στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα σε ευρωπαϊκές startups να διερευνήσουν το έδαφος στη χώρα μας, προκειμένου να επενδύσουν και να επεκταθούν εδώ.    

 

Μεταξύ των υπηρεσιών της εταιρείας βρίσκεται επίσης  η «χάραξη» πολιτικής, που αφορά στον σχεδιασμό και την υποστήριξη ενός ευρύτερου πλαισίου δράσης διαμόρφωσης της πολιτικής φορέων της δημόσιας διοίκησης, σε τοπικό, περιφερειακό, αλλά και εθνικό επίπεδο. Μάλιστα, μέσα από τα ερευνητικά έργα που έχει υλοποιήσει (Equal-IST, Families Share κ.α.), δίνεται η δυνατότητα χάραξης πολιτικής με σημαντικά για την κοινωνία αποτελέσματα.

 

Δύο πρώην συνάδελφοι οραματίστηκαν τη Vilabs

 

Με σπουδές μηχανολόγου μηχανικού και ένα μεταπτυχιακό στα πληροφοριακά συστήματα ο Απόστολος Βόντας και με σπουδές στην πληροφορική η Βασιλική Μουμτζή, εργάζονταν επί χρόνια στην Altec. Όταν κάποια στιγμή αποχώρησαν από την εταιρεία το 2011, αποφάσισαν, έχοντας σημαντική εμπειρία από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, να προχωρήσουν στο δικό τους επιχειρηματικό εγχείρημα, βλέποντας πως οι ανάγκες για έρευνα μεγάλωναν και υπήρχε ένα αναξιοποίητο πεδίο στο οποίο μπορούσαν να δράσουν. Ξεκινώντας μόνο οι δυο τους έστησαν μια εταιρεία που σήμερα απασχολεί 13 άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων και μικρών ηλικιών, από τις πολιτικές επιστήμες και την ψυχολογία μέχρι την πληροφορική και τα χρηματοοικονομικά. Συνεχώς μάλιστα επενδύουν σε νέα άτομα και διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο των ειδικοτήτων τους.   

 

«Στην Ευρώπη μάς γνωρίζουν και μας εμπιστεύονται και η ελληνική μας ταυτότητα δεν παραξενεύει κανέναν. Άλλωστε, ως Έλληνες έχουμε αυτή την ιδιότητα να αναλαμβάνουμε πολλές δουλειές παράλληλα και να τις φέρνουμε εις πέρας, ενώ διαθέτουμε και την ελληνική επικοινωνιακή ικανότητα που είναι πολύ σημαντική όταν καλούμαστε να συνδέσουμε διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες» λέει στη Voria.gr ο Απόστολος Βόντας.

 

Vilabs Απόστολος Βόντας , Βίκυ Μουμτζή