Επιτυχημένη διήμερη επιχειρηματική αποστολή στο CERN

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 23/01/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επιτυχημένη διήμερη επιχειρηματική αποστολή πραγματοποιήθηκε στο CERN στην Γενεύη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και άλλων φορέων της πόλης.

Στην αποστολή συμμετείχαν 16 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, από διαφορετικούς κλάδους (υπηρεσίες, εμπόριο, βιομηχανία, έρευνα, νέες τεχνολογίες, καινοτομία κτλ.), που έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν έναν ή περισσότερους διαγωνισμούς και προμήθειες του CERN, για το 2019.

Η αποστολή εντάσσεται στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με το CERN.

Στην πρώτη μέρα της ενημέρωσης στις εγκαταστάσεις του CERN, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία της συνεργασίας του CERN με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του CERN Charlotte Lindberg Warakaulle. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και οι φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως η Τεχνόπολη και το ΑΠΘ, με τη συνεπή δέσμευσή τους στο σύμφωνο συνεργασίας μαζί μας τα τελευταία χρόνια έχουν πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ήδη μια σειρά από ερευνητές, επιστήμονες και φοιτητές από την Κεντρική Μακεδονία συμμετέχουν στις δράσεις του CERN, ενώ σε επίπεδο επιχειρήσεων, ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς και τις προμήθειές μας, οι πρώτες από αυτές. Ειδικά αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για τις συνεργασίες, καθώς ανοίγει ο κατάλογος των ευκαιριών για το 2019 για τους βιομηχανικούς συνεργάτες και οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας που βρέθηκαν εδώ θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στον κατάλογο των πιστοποιημένων προμηθευτών του Οργανισμού»

Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «πριν από δυο χρόνια αποφασίσαμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να επενδύσουμε στη συνεργασία με το CERN. Πολλοί τότε απόρησαν για την επιμονή μας να διαμορφώσουμε μια τόσο στενή σχέση με έναν παγκόσμιο οργανισμό. Η απάντηση δίνεται σήμερα, καθώς έπειτα από σκληρή δουλειά και μεθοδευμένη προσπάθεια, 20 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσονται στους πιστοποιημένους συνεργάτες του CERN, ανοίγοντας νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα της περιοχής μας».

«Είμαστε ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς οργανισμούς παγκοσμίως, που υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το CERN. Ήδη δημιουργήσαμε θερμοκοιτίδα στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Τεχνόπολη για τη διάχυση των τεχνολογιών του CERN σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, χρηματοδοτούμε το αμέσως επόμενο διάστημα τη δημιουργία ενός cluster εταιριών τεχνητής νοημοσύνης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η Κεντρική Μακεδονία μετατρέπεται σταδιακά, με τις προσπάθειές μας, σε συνεργασία με τους φορείς και τις επιχειρήσεις μας, σε κόμβο νέων τεχνολογιών και καινοτομίας», τόνισε.

O Αναπληρωτής Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του CERN και Επικεφαλής της Συνεργασίας της Ελλάδας με το CERN Μανώλης Τσεσμελής και ο Επικεφαλής Προμηθειών και Βιομηχανικών Υπηρεσιών του CERN Anders Unnervik παρουσίασαν τις διαδικασίες που ακολουθεί ο Οργανισμός στους διαγωνισμούς και τις προμήθειές του, ώστε οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να καταθέσουν πλήρεις φακέλους και να διεκδικήσουν με αξιώσεις επικερδείς συμβάσεις. «Προσπαθούμε στο CERN να αγοράζουμε οτιδήποτε μας χρειάζεται, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, από τα μέλη μας και η Ελλάδα σαφώς πρέπει να έχει θέση και μάλιστα ισχυρή στις προμήθειες και τους διαγωνισμούς μας», τόνισαν.

Ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσος Τζήκας αναφέρθηκε στη συνεργασία των δυο φορέων (Τεχνόπολης και CERN), που μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έλαβε σάρκα και οστά και επισήμανε ότι «στόχος μας είναι να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία του CERN με τη Θεσσαλονίκη, σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε ως χώρα σταδιακά να κερδίσουμε την ανταποδοτικότητα που πρέπει να έχει η συμμετοχή μας ως ιδρυτικά μέλη του CERN».

Ο Επικεφαλής Μεταφοράς Τεχνογνωσίας στον Τομέα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του CERN Νίκος Ζιώγας, αναφέρθηκε σε παραδείγματα επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο, που συνεργάζονται με το CERN αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη, αλλά και τους τομείς στους οποίους δίνει βαρύτητα στις προμήθειές του ο Οργανισμός.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής έγιναν περισσότερες από 55 στοχευμένες Β2Β συναντήσεις των επιχειρήσεων που συμμετείχαν. Τα στελέχη του Cern έθεσαν τα θέματα άμεσων αναγκών τους και συζήτησαν με τις επιχειρήσεις για  συμμετοχή στους στις προμήθειες του CERN. Τέλος ξεναγήθηκαν στο πείραμα  του CERN, το «ΑΤΛΑΣ» και στον επιταχυντή.

 

Οι 16 εταιρίες και που συμμετείχαν στην αποστολή είναι οι:

ENERGY CONSTRUCTION COMPANY,  BIOSOLIDS, BLOCKACHAIN, B&T COMPOSITES, EUROTRADE, FIELDSCALE, HELEXPO, ISOMAT, ITALY LINES INTERNATIONAL TRANSPORT-LOGISTICS, KLEEMANN, LIVEMEDIA, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, SIAFARAS ARISTIDIS S.A. ELECTRIC SYSTEMS, SUPERALLOYS ENGINEERING, TETTIX, TECHNOPOLIS ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επιτυχημένη διήμερη επιχειρηματική αποστολή στο CERN